Inspired By är formatet där vi möter kvinnor i olika åldrar och branscher som vi inspireras av. Vi har träffat entreprenören Eleonora Cantera, grundaren av Gotain som inspireras av utmaningen att axla ett bolag, över ett samtal kring karriärsval, gyllene regler och vikten av återhämtning.

VILKEN VAR DEN AVGÖRANDE FAKTORN TILL ATT DU GAV DIG IN I ENTREPRENÖRSLIVET ?

För mig var det några specifika saker som kändes viktiga. Inkörsporten var att jag började umgås i kretsar där folk drev egna bolag. Där och då gick det upp för mig att det var möjligt, även för mig, att göra detta och att man inte behöver uppfinna ett nytt hjul för att starta något eget. Vanliga människor kan starta företag - och det var en nyupptäckt för mig som kommer från en akademikerfamilj med läkare. Det fanns inte inom ramen för min världsbild att man kunde starta eget bolag, det var något en "uppfinnare" gjorde.

Jag är en person som verkligen går in för nyårslöften (och det är inte nyårslöften som innebär att jag ska börja träna eller gå ner 10 kilo i vikt). Jag vill hellre försöka satsa på löften som handlar om personlig utveckling. Hur klyschigt det än låter så var det så att jag gick på stranden i Thailand en nyårsdag för fyra år sedan och funderade över året som låg framför mig. Där och då bestämde jag mig för att ”i år är året jag ska starta ett företag”. Jag vet inte vad det här företaget ska göra, om det ska säljas produkter eller tjänster, men i år ska jag öppna ett bolag. Jag satte som ett delmål att nästa gång det dyker upp någonting i min vardag som inte fungerar så bra - då ska jag försöka göra någonting utav det. På den vägen var det - och det dök självklart upp hur många affärsidéer som helst…

Sammanfattat så valde jag att bli entreprenör för att jag såg en motivation i utmaningen att driva företag. För mig handlar det inte enbart om den bakomliggande idén, utan också om utmaningen i att driva bolag, att släppa allt och ta risker.VAD ÄR ÅTERHÄMTNING FÖR DIG?

Jag älskar att komma ut i skogen och gärna med en hund. Jag är uppvuxen längst ute på Lidingö, bland sommarstugor och dass. Vi hade inte eget indraget vatten hemma förrän jag var 13 år och det fanns inte heller några gatulampor i närheten. Det fanns skog och en liten stig som ledde fram till vårt hus. Jag har märkt att ju äldre jag blir desto mer påtaglig blir min längtan till skogen. Jag mig mig hemma i den typen av miljö och söker mig gärna dit under stressiga perioder. Men är det en vardag, en onsdag, och jag känner att stressen blir för påtaglig då det är ett varmt bad som gäller.

DU HAR 10 MINUTER ÖVER EN MORGON, VAD GÖR DU?

Oj, när har man 10 minuter över? Det är väldigt sällan. Nu måste jag tänka efter... Helt ärligt så hittar jag inte på något sjukt härligt eller produktivt av den extra tiden, utan traskar nog snarare iväg till kontoret och tar mina 10 minuter extra för att skapa försprång. Jag sätter in att jag är väldigt dålig på att unna mig att bara vara, att njuta av några minuter tillgodo. Det skulle jag behöva bli bättre på.Följ Eleonoras företag Gotain här

VILKET PLAGG FÅR DIG ATT KÄNNA DIG BEKVÄM, OAVSETT SITUATION?

Svarta kostymbyxor - bootcut eller lite tightare, avsmalnande. Det är ett plagg som passar till allt och som man alltid kan återkomma till. Man kan lätt hamna fel med underdelar, men ett par välsittande kostymbyxor passar alla tillfällen.

VILKA FYRA GYLLENE REGLER LEVER DU EFTER?

Jag är helt hooked på energier. Energiflödet ser olika ut under månaden och jag vill verkligen lyssna på hur jag varje dag och agera utefter det. Dagar jag inte känner mig helt hundra försöker jag att avverka det jag måste och dra ner på det sociala, utan att känna press. Jag hämtar hem det en bra dag. Jag ska tänka på att inte ha dålig energi över andra, lika gärna som jag försöker undvika att folk gör det på mig. Jag ser på energi som ett kretslopp - tömmer jag min dåliga energi på någon annan så sprids den vidare. Det här är en grej som jag verkligen ska tänka på och leva efter. Jag ställer mig ofta frågan vilken information som faktiskt är nödvändig att dela med andra?

Man är den personen man tillåter sig att vara. För att må bra behöva jag till exempel sporta, inte gymma, men gärna tävla eller springa efter boll. Därför prioriterar jag aldrig bort att aktivera mig. Min stående tennistid rubbar jag aldrig på, oavsett vad som händer.