Inspired By är formatet där vi möter kvinnor som vi inspireras av. Vi har träffat konstnären Alice Herbst över ett samtal kring karriärsval, gyllene regler och vikten av återhämtning. 

Har en karriär som konstnär alltid varit det självklara valet för dig?

Alltså, det märkliga är att när jag var liten så var jag övertygad om att jag skulle jobba som konstnär en dag, det var bara något jag bara visste. Sen när jag blev lite äldre så lärde jag mig tyvärr via skolan och folk i min omgivning att det inte går att livnära sig som konstnär - och därför så lade jag ner skapandet helt och hållet. Jag hade för mycket annat att tänka på i tonåren för att spendera tid på något som ändå bara kunde vara en "hobby". När jag blev 21 år så hittade jag tillbaka till kreativiteten och började på en konstutbildning - bara för att unna mig att hålla på med något riktigt roligt. Där blev det naturligt att fortsätta utvecklas och sikta mot det jag egentligen alltid har velat göra. Cirkeln slöt sig liksom tillslut. 

Vad är återhämtning för dig?

En av anledningarna till att jag skaffade min hund Nemo var att jag ville unna mig tiden att gå ut på promenad mer än en gång om dagen och få nya intryck. Den tid jag spenderar med Nemo bidrar definitivt med ny energi! Sen brukar även jag och min sambo Christofer ha en date-dag i veckan då vi åker och äter någonstans och kanske går och ser någon utställning eller annat kul som fyller på med inspiration. 

Vilket plagg får dig att känna dig bekväm, oavsett situation?

Jag har insett att det gärna blir olika varianter av polotröjan till vardags - jag lever i princip i den under hela hösten och vintern. Sen gillar jag kläder och mer specifikt klänningar inspirerade av sent 1800-tal till tidigt 1900-tal. Jag gillar när detaljer från den eran bryts av med dagens idé om hur ett plagg också måste vara praktiskt. Det kan vara små feminina detaljer som möts med raka linjer och enkelhet. 

Alice bär vår Chunky Turtle Neck, foto: Chris Högman

Du har 10 minuter över en morgon, vad gör du?

Jag lägger ned tid på en hudvårdsrutin. Jag har inte alltid varit så mån om hudvård tyvärr, men de senaste åren så har jag skärpt mig. Med lite tid och lust att lära sig så går det att hitta en rutin som inte känns alltför ambitiös och det unnar jag mig gärna en stund åt på morgon och kväll.

Vilka 4 gyllene regler lever du efter?

1. Alla människor förtjänar samma respekt. Jag har aldrig tyckt om hur det så lätt uppstår hierarkier i så många olika sammanhang. Jag tycker att det syns mycket i vissa branscher, att man liksom ska visa sig förtjänt av sin plats innan man kan få samma respektfulla bemötande som andra, det är helt fel.

2. Man måste våga bryta mot normer och strukturer för det är det enda sättet som kan förändra dem. Många vill göra det men tror att det är ensamma, man måste våga vara först.

3. Jag reflekterar ofta och mycket för att komma fram till nya saker om mig själv och om vad jag vill med mitt liv.

4. Om inte måleriet hade varit mitt yrke så hade jag känt ett stort behov av att ha en sund aktivitet eller en hobby där jag kan sätta upp mål och utvecklas. Jag tror att alla människor mår väldigt bra av att ha något som ger utlopp för ens energi och kreativitet.

 Alice i sin studio, iklädd Ava Topp, foto: Chris Högman

Följ Alice HÄR